2013 m. vasario 10 d., sekmadienis

Kaip aš šamą dorojau...


Vieną dieną į el. pašto dėžutę įkrenta pranešimas apie šamą - siųlo įsigyti. Nesu ragavusi šios žuvies, taigi apima smalsumas. Merkio šamas skelbiasi, kad šeria žuvis natūraliais pašarais ir šiaip, kad tai gera žuvis. Po užsakymo palaukus kelias savaites, šamas atvyksta pas mane. 
Klausimas - ką su juo daryti? 
Kadangi šamas žvynų neturi - skutimas atkrenta (kuo labai džiaugiuosi). Šiaip ne taip išmėsinėju. File pabarstau prieskoniais, kaulai, pelekai, galva, uodega žygiuoja į puodą sultiniui. 



Iš file bus kepsnys, iš sultinio... sakyčiau žuvienė, bet ne visai įprasta.
Man labai sunku parašyti receptus, nes nemoku pagal juos gaminti, niekada (beveik niekada) nieko nesveriu, nematuoju - darau iš nuojautos. Šie patiekalai yra miksas įvairių perskaitytų receptų. Pabandysiu bent jau maždaug surašyti, kiek ko dėjau ir kaip gaminau.

Šamo kepsnys su kokoso pieno padažu

Kepsnys
Šamo file
Prieskoniai -  gvazdikėliai, įvairių rūšių pipirai, kalendra, kardamonas, ciberžolė, raudonėlis, mairūnas, čiobreliai, šviežias rozmarinas, druska
Druska
Šlakelis aliejaus kepimui

Padažas
Šviežias imbieras - maždaug arbatinis šaukštelis
Raudonoji paprika - pusė
Svogūnas - 1 vnt.
Česnakai - kelios skiltelės
Kokoso pieno kremas - apie 100 g
Šaukštas kukurūzų miltų (gali būti ir kvietiniai)
Prieskoniai - gvazdikėliai, įvairių rūšių pipirai, kalendra, kardamonas, ciberžolė, druska. 
Laimo (arba citrinos) sultys
Labai tiktų kario pasta, bet neturėjau.
Aliejus

Patiekiau su basmati ryžiais, taigi pirmiausia užmerkiau juos.

Šamo file apibarsčiau prieskoniais, žolelėmis ir palikau pasimarinuoti, kol gaminau padažą.

Susmulkintą imbierą, česnaką, svogūną, prieskonius (išskyrus druską) pakepinau maždaug šaukšte aliejaus kol apskrudo, tada įdėjau papriką ir dar truputį pakaitinau. Supyliau kokoso pieną, užvirinau ir palikau kelioms minutėms pasitroškinti. Įbėriau druskos. Mažame kiekyje vandens išmaišiau kukurūzų miltus ir supyliau į padažą. Galiausiai išspaudžiau pusę laimo ir pusę citrinos. Užviriau ir išjungusi vyryklę, palikau laukti kepsnio.



Šamo file pabarsčiau druska ir apkepiau aliejuje. Gan trumpai iš abiejų pusių. 
Deja, fotografuoti nebuvo kada - labai norėjosi valgyti. Turiu tik tokią nelabai vykusią nuotrauką.
Tik neapsigaukite - skonis buvo fantastiškas. Žuvis sultinga, minkšta - tiesiog tirpo burnoje. Padažas suteikė pikantiškumo.  Vėlyvi pietūs buvo tobuli.


Jei pamenate kažkur užsiminiau apie sultinį. Visą tą laiką, kol sukausi virtuvėje - ant vyryklės švelniai virė žuvies sultinys. Kaip minėjau, sudėjau visas likusias šamo dalis - kaulus, pelekus, galvą, pridėjau prieskonių, česnako, svogūno, lauro lapelių, druskos. Sultinys ant lėtos ugnies virė porą valandų. Tuomet nukošiau ir atvėsinusi įdėjau į šaldytuvą. Nurinkau nuo kaulų žuvį - jos susidarė ne tiek jau mažai. 

Šiandien apžiūrėjau, kad mano sultinys per naktį pavirto į žele, bet pašildžius vėl atvirto į sultinį. 
Šiandien viriau žuvienę. 

Šamo sriuba su krevetėmis ir kokoso pienu

Sultinys - 1,5 l 
Kokoso pieno kremas - 400 g. 
Kelios nedidelės bulvės
Didoka morka
Petražolės šaknis
Nedidelė ropė
Apie 300 g. pievagrybių
Svogūnas
Česnakai
Imbieras
Keletas krevečių
Pora šaukštų kukurūzų miltų
Prieskoniai - nedaug, nes sultinys gana stiprus. Įdėjau tik ciberžolės, truputį džiovintų žolelių. 
Druskos jau nereikėjo.
Citrinos ir laimo sultys

Gaminimas panašus kaip padažo - pirmiausia apkepinau imbierą, svogūną, česnaką, papriką su prieskoniais, subėriau į verdantį sultinį, tada pakepinau visas kitas daržoves, išskyrus bulves ir taip pat į puodą. Paviriau kol bulvės beveik išvirė. Sudėjau pakepintus pievagrybius, supyliau kokoso pieną, kukurūzų miltus, išmaišytus šaltame vandenyje. Užvirinau. Sudėjau žuvį, krevetes ir išjungiau vyryklę. Įspaudžiau citrinos ir laimo sulčių.
Skanaus!!!


Aš dėjau jau virtą žuvį - iš sultinio. Jei negaminate sultinio, galima (ir tai būtų dar skaniau) dėti supjaustytą pamarinuotą žuvies file. Tada ją reikėtų dėti truputį anksčiau ir keletą minučių pavirti.

Nesu tikra, ar surašiau visus ingredientus. Svarbu nebijoti eksperimentuoti. Tikiu, kad Jums išeis ne mažiau skaniai. Jei gaminsite - pasidalinkite, kaipo Jums sekėsi.







Komentarų nėra: